måndag 19 maj 2008

Sjukhuslitteratur

Dag 6 på sjukhuset. Glädjebesked från kirurgen. Levervärdena bättre. Det gör datatomografier här i Mariehamn. Skruttet är trött på att ha ont. Nu har vi varit och tagit en omgång bilder och blev sedan kallade till en omgång till. Besked ikväll eller imorgon.

När vi for iväg hemifrån hals över huvud. Tog jag med plånbok, mobiltelefon, snus, en omgång underkläder, datorn och böckerna som låg överst på nattduksbordet. Det råkade vara "Fjärilen i min hjärna" av Anders Paulrud och "Stundande natten" av Wijkmark, båda om sjukhus och död. Kanske inte den optimala litteraturen att läsa när man sitter vid dotterns sjuksäng. Men fantastiska böcker båda två. Paulrud så modig och självutlämnande inför sin egen död och Wijkmark så skickligt inlevelsefullt om en döende patients inre liv. Den senare ett helt genialiskt koncept på många sätt.

Nu skulle jag gärna läsa nåt annat, till exempel Lise-Lotte Willéns nya roman. Och dikter. Dikter är bra - alltid, men i synnerhet på sjukhus där man inte orkar eller hinner läsa mer än kortare texter, sen kan man sitta och idissla texterna i väntrum eller när man håller nåns hand. Var inte riktigt nöjd med sjukhusbibbans lyrikutbud, fast kanske alla bra dikter var utlånade. Boye och Andersson var det enda som kändes att det dög just nu, en av var fanns inne.

Inga kommentarer: