tisdag 27 januari 2009

Vi behöver också en minister i bruttonationallycka!Bilder: Kungen av Bhutan och ett svindyrt resort i landet

Kungadömet Bhutan, ett av världens mest slutna länder, genomgår en demokratiseringsprocess initierad av den allhärskande kungen.
Fast folket är motsträvigt. De vill helst att deras älskade kung skall bestämma allt. Det blir minst bråk och korruption då. Ifjol hölls val och den föredetta ministern i bruttonationallycka blev vald till premiärminister.
Sånt lär man sig när man ser på kunskapskanalen. Jag älskar kunskapskanalen fast dokumentären berättade inget om den utbredda fattigdomen och framförallt inget om den omfattande repatrioteringen av landets minoriteter, mest nepaleser som nu sitter i limboliknande flyktingläger, inte välkomna varken i Nepal eller Bhutan.
Fast nu är alla landets minoriteter representerade i parlamentet och 15 av 150 parlamentariker är kvinnor. Varför skriver jag detta? Tja jag gillar dokumentärer, kuriosa och i synnerhet gillar jag tanken att Finlands riksdag skull utse en minister i bruttonationallycka med motiveringen att ett lands ekonomiska utveckling går hand i hand med människors välmående. Det sade nämligen han, kungen av Bhutan, som vill avsätta sig själv. Tänk om parlamentet beslutar sig för att återinföra absolut monarki. Oj, oj, oj, nu blev det här invecklat.

Inga kommentarer: