fredag 6 mars 2009

Årets feminist: Tarja Halonen


Årets Feminist 2009


Feministakademin på Åland har utsett president Tarja Halonen till Årets feminist 2009.
Vid den högtidliga pristudelningen den 8 mars kan presidenten inte närvara, men hon tar emot Feministakademin på slottet några dagar senare, den 13 mars.

Den 8 mars har Feministakademin i vanlig ordning en mottagning i Mariehamns stadshus, med program och mingel samt en hälsning från presidenten.


Prismotivering

President Tarja Halonen. Man kanske inte behöver säga mer som motivering till varför Årets feminist 2009 tilldelas utmärkelsen.
Man kunde naturligtvis prata om juristen, människorättskämpen, justitieministern, utrikesministern och politikern Tarja Halonen, om hennes odiskutabla meriter, hennes skickliga politik eller hennes envisa fredsarbete.
Feministakademin på Åland vill i stället lyfta fram det som både gör henne alldeles särdeles älskad av folket och dessutom en hoppingivande gestalt för kvinnor och feminister världen över.
Tarja Halonen behagar inte. Hon är varken mild och god eller söt och snäll. Hon kan vara ettrig och vass, hon kan smälla makten på fingrarna och stå med kniv i bältet på en självständighetsbal.
Hon köper frimärken för egna pengar när hon besöker en liten mässa på lilla Åland. Hon pratar med folk som om hon bryr sig, och hon är aldrig, aldrig ett offer, men heller aldrig begränsad av normerna kring en människa med makt. Det är med stor stolthet Feministakademin på Åland utsett Tarja Halonen till Årets feminist 2009. Inte för att hon behöver vårt erkännande, men för att hon gjort klart för alla i Finland vad jämställdhet handlar om.

Feministakademin på Åland instiftades på internationella kvinnodagen 2001. Akademins uppgift är att verka för ökad bildning och kunskap i genustänkande, feminism och jämställdhetsfrågor – i huvudsak på Åland. Målet är att långsiktigt höja medvetenheten bland allmänhet och beslutsfattare i frågor som berör makt kön och jämställdhet.

Feministakademin under flera år på internationella kvinnodagen den 8 mars delat ut priset ”Årets feminist”. Priset går till en person som under året eller genom åren gjort en betydande insats för kvinnors rättigheter, feminismens befrämjande och för ett ökat jämställt samhälle.

2002 valdes statsrådet Marianne Laxén,
2003 författaren och journalisten Maria-Pia Boethius
2004 professor Berit Ås
2005 regissören Suzanne Osten
2006 jämo Claes Borgström
2007 politikern Eva Biaudet
2008 politikern Viveca Eriksson

Inga kommentarer: