söndag 5 april 2009

Palmsöndagskväll och radiopuff

Jag har inte plockat in några björkkvistar. Det borde man när det är palmsöndag, så de hinner slå ut till påskdagen. Sitter i lägenhet på 16 kvadrat och försöker smälta veckoslutet, som kändes så fint och innehållsrikt Det är också som att sätta svällande knoppar i vas, fast de här slår ut hela tiden och i de mest fantastiska blommor och blader. Mycket tack vare fin-fina kursdeltagare på litt skap kursen i Åbo och förstås kollegerna: Susanne Ringell, Mårten Westö och Antin Snickars.

Lyssna i morgon på slaget efter tolv i radio Vega. Där diskuterar jag, Trygve Söderling och Philip Teir om kulturdebattens var och hur.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag lagade mat medan gårdagens debatt i radio Vega pågick och undrar om jag hörde rätt: Oroade sig någon faktiskt för att fondstödet till tidningar, för frilansskribenter, skulle gå till "pensionärer"? Talades det verkligen om Hbl:s kultursidor som om det vore okej att de både skrevs och lästes av mest bara personer mellan ca 17 och ca 40? Sade någon verkligen att det inte finns någon generationsklyfta inom den finlanssvenska kulturen/litteraturen? Debatten om finlandssvensk litteratur, kultur och poesi pågår för fullt bland oss över 50. Det är bara det att den debatten inte syns i några medier, för där är vi sällan välkomna. I mejl på mejl diskuterar vi med varandra. För oss är "ungdomarnas" litterära alster lika "barnsliga" som "pensionärernas" tydligen för dem är "ointressanta" och "dåligt skrivna". Men liksom finlandssvenskar uttrycker sig på ett ofta lite annat sätt än sverigesvenskar - även om det finns skillnader också inom Sverige - kännetecknas också människor som lever i sinsemellan olika sammanhang av sinsemellan olika språkliga varieteter. Liksom det finns t.ex. sociolekter finns det generatonsmässiga varieteter - också om vi äldre har uppdaterat vår skolsvenska flera gånger om har vi helt olika världar vi skildrar. Det betyder inte att vi skriver sämre än de unga, bara annorlunda. Det är också förmätet att ens vänta sig att unga ska "känna igen sig" i äldres texter - ett krav vissa Hbl-recensenter verkar ha. Det händer säkert oftare att äldre känner igen sig i de yngres texter, ibland med en suck. Vi har alla varit unga - de unga har aldrig varit äldre.
Många, oberoende av ålder, tycker de måste hålla sig med en dagstidning som Hbl p.g.a. politiska nyheter - men vill också ha dagliga kulturnyheter, på samma sätt! Allt det nya - och inte minst det finlandssvenska - inom kulturen borde väl rimligen rapporteras på samma sätt som allt det nya inom sport och ekonomi!? Oberoende av om det gäller eller härrör från unga eller gamla.
Jag har ännu ingen blogg och saknar tid för dagliga skriverier, men passar på (idag när jag hinner) att sända dessa frågor och synpunkter till dig, Katarina Gäddnäs, eftersom din blogg var lätt att hitta och du själv i den har nämnt din medverkan i gårdagens "Slaget efter tolv". Jag kanske uppfattade de åldersdiskriminerande tongångarna fel - minns heller inte tydligt vem som sade vad. Men det är väl meningen att diskussionerna ska fortsätta?
Bästa hälsningar,
Birgitta Maria Storgårds
Raseborg

Eric Dickens sa...

Bästa Katarina Gäddnäs,

Inte jag heller plockade några björkkvistar, även om jag såg hur barn till bekanta byggde ett kors och klädde den nästan som en julgran.

Du känner inte mig, eftersom jag har försummat Svenskfinland i åtminstone halvannat decennium. Men jag har träffat Susanne Ringell och Trygve Söderling mm för två-tre decennier sedan. Och har nyligen översatt till engelska dikt av Mårten Westö.

Jag är engelsman och har nyss beslutit mig återuppliva min kännedom om den finlandssvenska litteraturen. Eftersom jag bor i Holland, är Vega för långt borta. Men jag och en kollega försöker iallafall puffa för den finländska litteraturen samt annan nordisk litteratur lite grann bland våra engelskspråkiga landsmän.

Bloggen är här:

http://nordicvoices.blogspot.com/

Nu ska jag publicera några dikter av Heidi von Wright och Bror Rönnholm i engelsk översättning på bloggen.

Ta gärna kontakt. Jag har ju sett ditt namn i Ny Tid eller Kontur på vilka jag prenumererar.

Katarina Gäddnäs sa...

Hej Birgitta,
tack för din kommentar. jag har haft internetpaus under påsken därav det här skamligt sena svaret på din angelägna fråga.
Jag känner nog inte alls igen mig, eller vårt slaget efter tolv samtal, såsom du har hört det.
Det var reporten Leo Gammals som ville påstå att den pågående kulturdebatten handlade om en generationsfråga; att unga skribenter inte får komma fram och att 40-talisterna sitter på makt, skrivutrymme och tolkningsföreträde. Det opponerade vi oss mot och menade att det INTE handlar om en åldersfråga utan att det är ett problem överlag att det är så svårt att få bli publicerad i Hbl, att bara "vissa" får skriva och i synnerhet kritik mot tidningen inte alls publiceras.
Det enda som sades om dåligt skrivna alster var nog jag som sade att jag tycker att problemet med tex populärkultur som rock etc ofta är så dåligt skrivet.
jag håller helt med dej i det du skriver och uppfattade att både Trygve Söderling och Philip Teir också gör det.
Sorgligt om du hörde så fel, för är det nåt som jag verkligen är irriterad på så är det all ytlighets-/skräpkultur som tar allt mer och mer plats i media på bekostnad av reflektion och djup. Nu minns jag faktiskt att Philip sade att de flesta unga OCKSÅ vill läsa artiklar med tyngd och allvar om tex existentiella frågor. det gör mig allt mer och mer bekymrad. Vem är det egentligen som vill ha alla VOLT, Peppar, Papper osv!!?
Jag hoppas vi kan fortsätta diskutera för detta är ett viktigt ämne!

Katarina Gäddnäs sa...

Hej Eric!
jag har nog hört om dej jag också...svenskfinland är litet.
Roligt med er blogg! En hedervärd insats. Jag har några dikter översatta till engelska från min senaste diktsamling Vitbok. kanske jag skickar dem till er.

Anonym sa...

Hej Katarina,
tack för att du vill fortsätta diskussionen. Det var kanske bra att jag den här gången inte hade uppfattat allting i radioprogrammet riktigt rätt; du och jag kanske inte är så väldigt långt från varandra i vår syn på de frågor som togs upp, när allting kommer omkring, men det är fint om du tycker det är värt ett fortsatt utbyte av synpunkter.
Jag tror i varje fall att det finns äldre skribenter som i viss mån känner att det är de/vi som hamnar i skymundan för de yngre. Men det kanske faktiskt är så att det är svårt att både hänga med och att medverka - oberoende av till vilken generation man hör. Konstigt många äldre är det ändå som har svårt att få sina manus utgivna, har jag i alla fall både hört och ett par gånger upplevt själv, även när de/vi fått fina utlåtanden och redan blivit "nästan lovade". Det kan gälla både böcker och kortare texter. Det är synd om inte människor inom alla åldersgrupper kan synas och höras. Alla som lever lever ännu, och alla skriver inte för samma läsekrets.
Nu håller jag på att packa och flytta vid sidan av mitt jobb, som ger mig väldigt lite egen dator- och skrivtid, så för mig är det helt okej att det går några dagar mellan inläggen.
Det finns säkert många frågor att fundera på i anslutning till kultur och medier. Vad Volt och Papper beträffar är jag verkigen konfunderad. Det har nog säkert funnits en tid då ungdomar inte hade så mycket annat än Studentbladet att vända sig till, men nu känns det som att "den hegelska pendeln" har svängt. Dessutom kommer åtminstone Papper tillsammans med flera av de finlandssvenska dagstidningarna; själv får jag 2 ex. (Tänk, vad det tycks finnas papper - med stort och litet p ...)
Hoppas vi kan återkomma!
Hälsningar, Birgitta
(PS Jag blir ofta förväxlad med en namne,det är därför jag vanligen undertecknar med också mitt andra namn eller dess första boksav)