fredag 10 juli 2009

Sommarprat och ett styng i hjärtat


För en inbiten sommarprats-fantast har tillvaron blivit mer komplicerad sedan Ålands radio och radio Vega också började med sommarpratare. Förutom P1´s programtablå är det nu alltså ytterligare två att hålla reda på.
I dag lyssnar jag på Petronella Wester i Ålands radio. Doftpionen och det nybryggda kaffet doftar i kapp på köksbordet. En skaplig början på dagen...
Vi var klaskompisar en tid i Ålands lyceum, eller vi läste tyska eller franska tillsammans i alla fall. Nellan berättade öppet om hur svårt det var att komma som ny till Åland och hur oerhört ensam hon var. Det var riktigt sorgligt att höra och jag fick ett styng av dåligt samvete. En annan av mina vänner som flyttade till Åland så sent som för ett år sedan flyttar nu tillbaka, delvis för att det har varit så oerhört svårt att komma in i samhället och hitta vänner. Sorgligt. Hur tar vi hand om våra inflyttare?! Värt att tänka på.

2 kommentarer:

Isabella sa...

I fjol lyssnade jag på en massa sommarpratare, både på Ålandsradio och P1, men i år blev Nellan den första. Det knep i hjärtat av nostalgi. Och av sympati...

Anonym sa...

Jag tror nog inte att problemet är begränsat till Åland. Jag bodde några år i Helsingfors och tyckte även att det var väldigt svårt att få vänner där. Har varit betydligt lättare i Stockholm av någon anledning.