tisdag 1 december 2009

Läslyckor och frihetslängtan


(I söndags sken nåt stort ljust på himlen...)
Jag började läsa Johanna Holmströms Camera Obscura igår kväll och blev helt fast. Brännande och bra novellsamling/roman. Läste sen idag att hon fått Svenska Dagbladets pris, senast någon finlandssvensk författare fått priset var det 1961 och Bo Carpelan! Roligt, roligt.
Dagens andra glädjeämne var att Monika Fagerholms Glitterscenen och Sofi Oksanens Puhdistus blivit nominerade till Nordiska ministerrådets litteraturpris. Väntar med spänning på Janina Orlovs översättning av Puhdistus. Har inte vågat mig på att läsa den på finska, utan väntar och längtar.

Fattar inte hur människor som jobbar heltid och har barn hinner med att betala räkningar och sådant vardagligt. (Hmm kanske de inte bloggar och läser på nätterna)
Jag vet att jag varit bortskämd i många år, men gud så jag saknar friheten att disponera mina arbetsdagar själv. Håller alla tummar jag har för att någon av stipendiefonderna skall ha förbarmande över mig under våren och att det sen också fortsättningsvis skall finnas passligt med frilans jobb.Men vi har väldigt roligt i skrattkammarn på nedre våningen på Nyan, kollegan Ninneli är mitt ljus i tunneln. Tänk vad roligt att återknyta kontakten efter många år av bara sporadiska träffar. Till och med studietidens skämt och jargong återvänder. Hon pluggade historia samtidigt som jag läste teologi i Åbo och vi var båda aktiva i Åländska studentlaget.

1 kommentar:

Johanna sa...

Det är ju lite både och det där med fasta tider/att själv bestämma. Just nu är jag himmelens glad åt friheten, jobbade senaste natt och låg på eftermiddagen och sov, tyckte det var helt perfekt men kände mig lite skamsen då jag direkt från bädden for till dagis, som om jag sovit på jobbet.