torsdag 10 juni 2010

Arbetsexil och första dagen på nästa bok

Idag har jag inlett dag 1 på nästa bokprojekt: en biografi över prästen, författaren Valdemar Nyman. Han är nu en man som det inte så lätt går att fånga på papper, typiskt mej att välja honom... Jag träffade honom aldrig personligen, men ibland tänker jag att han nog räddat livet på mig med sin litteratur och livshållning. Hans författarskap upptäckte jag sommaren 1995 via den åländska prästen och författaren Kent Danielsson. Innan dess var han bara ett onåbart (och lite konstigt) helgon från min hemkommun.


(Foto: Inga-Britt Wiktorsson, tror jag, hederligen stulen från nätet)


Det skall bli både en gradu och sen en biografi som skall ges ut av Svenska folkskolans vänner. Det är lika bra jag skriver det här, så är det en gång för alla sagt.
Jag behöver gudskelov inte börja från noll eftersom jag jobbat med detta periodvis i 15 år, mycket finns samlat, men mycket återstår. Också under våren har jag som skatan pickat åt mig skatter till mitt Valdusprojekt. Problemet är att avgränsa. Han skrev såna enorma mängder skönlitteratur och artiklar. De jag nu är ute efter är intervjuer med människor som stod honom nära och artiklar om och av honom som jag ännu inte nosat upp.
Jag är i alla fall väldigt nöjd med denna arbetsdag. Innehållsförteckningen och 6 sidor biografi färdiga före lunch, efter lunch blev det andra nöjen här i hufvudstaden. Jag blev så chockad över min egen arbetsprestation att jag kom av mig.

3 kommentarer:

Pipi sa...

Morsan kände honom rätt bra. De jobbade ju med Sanct Olof i många år. Har du kollat med henne?

Katarina Gäddnäs sa...

Tack! Det skall jag göra!

Anonym sa...

Wow! Mina föräldrar träffade Valdemar Nyman på 50-talet och det mötet blev tydligen oförglömligt. Hemma i min bokhylla har jag "Margareta Jönsdotter till Bastö", tror att jag ska läsa den på nytt. Har också ett minne av att jag någon gång sett ett TV-program om "Ålandsprosten", tydligen en mycket färgstark och ovanlig personlighet.