onsdag 24 september 2008

Land i sorg...

...eller åtminstone ett land stumt av skräck och överraskning. Också Pålsböle skola flaggade på halvstång för att hedra minnet av de som dog i skolmassakern i Kauhajoki igår. Skolor skall vara fulla av liv och energi, inte död och våld.
Vad är det för samhälle vi lever i. Vad är det som gör att detta händer i Finland? Jag visste inte att Finland har liberal vapenlagstiftning. Jag visste inte att Finland är världens tredje mest vapentäta land per capita, efter USA och Yemen. Men jag visste att det råder skriande brist på skolkuratorer och -psykologer ute i skolorna. Jag vet att många unga idag har brist på vuxenkontakter överhuvudtaget.
Jag har en liten son som älskar vapen (i form av käppar och träbössor och lasersvärd) Han spelar mycket dataspel och ser på filmer. Kan det göra honom till en presumtiv mördare? Kan man vifta bort det hela med att (igen)förklara tragedin som en isolerad handling av en psykiskt sjuk individ? Eller är det samhället som är sjukt?
Finns det fler som väntar där ute på att få gestalta sin omåttliga aggressioner, få visa sin bild och sina filmer i primetime i media, gå till historien. Finns det beundrande copycats som trycker nånstans nära mej och dej?
Vad skall vi göra?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, vad kan/ska vi göra? Inte ge upp, trots att det just nu känns meningslöst att orka reagera. Kontakta politiker och andra "som makten haver". Försöka medverka till att skapa ett samhälle där föräldrar har tid för sina barn och får ta hand om dem. Prioritera människor och inte bara jobb, makt, materia och pengar i vårt vardagsliv. Medverka till att vår alltför liberala vapenlagstiftning skärps och att våldet som översvämmar oss genom media stoppas - varför visar TV t.ex. varje dag filmer som innehåller "starka och uppskakande scener som kan vara skadliga för barn och unga"?

ellen^^ sa...

Hej ville bara säga att nu har jag uppdaterat min blogg igen :)
/ Ellen