torsdag 6 november 2008

Skäms Stefan Johansson! Skäms Hufvudstadsbladet!

Idag briserade så nyheten att statssekreterare Stefan Johansson avgår till följd att det blivit allmänt känt att han tafsat på åtminstone två kvinnor vid en mottagning på Sveriges ambassad i samband med bokmässan i Helsingfors för snart två veckor sedan.
Jag var där. Jag råkade träffa de både kvinnorna, oberoende av varandra, berättade de chockat vad som hänt. Jag talade också med Solveig Arle chefredaktör på Ny Tid som bevittnat en av händelserna och var upprörd. Jag uppmanade kvinnorna att anmäla honom. Ingen av dem var intresserade av det. Som en av dem sade anonymt i dagens Hufvudstadsblad "Jag vill kunna sköta mitt jobb. Vem vill vara "bröstet" i Svenskfinland".
Tillställningen var en normal ambassadmottagning. Folk var där för att mingla, knyta nya yrkesmässiga kontakter osv. Det var trevligt, trångt och bjöds på mat och vin. Båda kvinnorna som blivit påtafsade hade stått i var sitt större sällskap och konverserat när den berusade mannen (lätt berusad enligt ögonvittnens bedömning) sonika kommit fram och grabbat tag i kvinnornas bröst.
Jag förstår att de var chockade. Jag förstår också att de inte vill träda fram. Det handlar om skammens mekanismer, men också om offentlighet och jämställdhetsklimatet i vårt land.
Dagen efter (alltså dagen före kommunalvalet) tipsade jag en Hbl journalist om händelsen. Jag fick beskedet att tidningen redan fått uppgifter om händelsen och att det överförts till politikavdelningen.
Sen väntade jag och väntade och väntade och väntade att Hbl skulle skriva. En av kvinnorna skrev genast, dvs för en vecka sedan till jämställdhetsminister Stefan Wallin och berättade vad som hänt. Idag publicerades en ledare i tidskriften Ny Tid skriven av Solveig Arle där hon avslöjar det hela. Sen började det rulla...

Varför måste fel människor skämmas?! Skam åt Stefan Johansson! Skam åt Hufvudstadsbladet! (vad säger detta om Hbl´s syn på sexuella trakasserier eller skyddade Hbl sfp-kandidaten före valet?!)

All heder åt Ny Tid och Solveig Arle.
Det är tydligare än någonsin att det behövs alternativa, oberoende tidningar i vårt samhälle!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tack. Kramar. Du vet från vem.

Isabella sa...

Helt otroligt.

Anonym sa...

Förr i tiden skulle en kvinna som blivit antastad ha reagerat med en kraftig örfil. Johansson skulle ha fått skämmas och frågan hade varit ur världen. Vad berättar det om dagens kvinnor att de inte törs reagera genast, utan börjar senare att ställa till med "skandaler" i offentligheten som därmed får orimliga konsekvenser för alla inblandade?

Anonym sa...

I inlägget ovan förundrar sig någon över hur "dagens kvinnor" beter sig. En sådan generalisering är omöjlig. Vissa är beredda att kn*lla offentligt på TV ("Big Brother") medan andra tar åt sig när någon kramar till lite. Undra att männen i dag känner sig vilse i livet - eller på ambassadmottagningar.

Nina sa...

Men härrigud ändå vilka kommentarer!

Hanna Lahdenperä sa...

Anonym, det är inte kvinnors uppgift/ansvar att se till att män beter sig som folk.

Män är inte offer för okontrollerbara drifter som det sedan är upp till kvinnor att uppfostra bort genom någon slags gemensamt samkvinnligt och lagom kyskt beteende.

Och jo, när jämställdhetsministerns statssekreterare tar till handgripligheter ska det göras offentlig sak av det, vare sig det föregås av en örfil eller inte.

Anonym sa...

Fy fan vilka skenheliga kommentarer som tidningsfolket publicerar om denna i sig tråkiga incident. Förstår väl Steffi Wallin som spottade ur sig kommentaren om att Johansson inte var på Ambassaden för att predika jämställdhetsevangeliet. Rim och reson vore på sin plats, tycker jag.

Katarina Gäddnäs sa...

Sorgligt med sådana kommentarer, fegt att vara anonym dessutom. Vari ligger det skenheliga tycker du? Motivera dej.
I motsats till dej förstår jag absolut inte vad SW menade med sin kommentar. För det första: SJ var inte inbjuden dit i egenskap av privatperson utan genom sin tjänst.
För det andra: om man tror att jämställdhet, solidaritet, och kvinnofridsfrågor bara är något man "predikar" på jobbtid så skall man inte ha det jobbet varken Stefan Wallin eller Stefan Johansson. För mig handlar skenhelighet och dubbelmoral just om det. Att visa en viss hållning yrkesmässigt och en annan privat.

Anonym sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情