torsdag 2 april 2009

mamma skall jobba


Idag åker jag till Åbo på jobb och på söndag vidare till Helsingfors. Jag skall vara borta en hel vecka från familjen. Stod länge och tittade efter de tre äldsta barnen när de glatt samspråkande gick till skolbussen. Amazonen, 16 år, gick först. Svart rufsigt hår och lång svart läderkappa och går vaggande med sin tunga väska med gymnasieböcker. Sen Älvan, 13 år, blont rufsigt hår, flera gram svart kajal under ögonen, trippande på höga klackar. Lejonkungen, 10 år, med sin bruna lockiga man var lite på efterkälken, för han måste hoppa sönder isen på varje vägpöl. Jag blev alldeles varm i hjärtat. De har hunnit bli så stora. De är så fina. Jag tycker så mycket om mina barn. I farstun bakom mig stod Lillskruttan, fem år, med huvudet på sned och väntade att bli skjutsad till dagis. Hon som gav mig plåster i pannan häromdagen när jag sade att jag ligger och vilar för jag har huvudvärk. Nu frågade hon försiktigt "Är du tom eller full i huvudet, mamma?" Hon undrade alltså om jag funderat ut nästa kapitel i den oändliga historien om familjen von Patrask. Hon tjatar många gånger varje dag och jag berättar och berättar. Om familjen med de fyra barnen: Idun, Mimosa, Frans-Petter och Saga. Om deras hemmapappa konstnären och deras mamma som åker på konferens stup i kvarten och alla de äventyr som händer när mamma är borta. Flygande kökssoffor och tomtenissar i tvättmaskinen.
Jag har lovat på heder och samvete att skriva ner berättelsen till en bok. Hon tycker den skall vara färdig när jag kommer hem om en vecka. jag försöker förklara att jag har så mycket annat jobb jag måste göra nu när jag far. Jamen maaaammma! Nåt skall du väl göra på kvällarna också när du inte behöver städa härhemma!

2 kommentarer:

Johanna sa...

Ljuvligt! Är själv alldeles överhopad av jobb nu och tycker inte om tröttheten som värker bakom ögonen medan jag försöker fundera ut hur Edits nya pärlpysselanordningar fungerar. Det är så mycket som är vackert i vardagen. Som man skulle vilja se på utan osorterat jobb i huvudet. Ska bli bra att åka till Åbo dock, till en oas, känns det som.

Isabella sa...

En sån underbart färgstark och god familj ni är!