måndag 1 mars 2010

"Inte utan min mamma"


Fortsätter att försöka vila i kapp mig. I slutet av förra veckan fick jag veta att jag har akut brist på D-vitamin och B12. Det förklarar en mängd mysko symptom som jag haft hela vintern, ordinerades vila och dunderdoser av det som fattades. Är sjukskriven, men vad hjälper det när jag har en bok som måste bli skriven. Försökte orientera mig mot skrivbordet via bokhyllan där all ordning helt upplösts under ett intensivt arbetsår borta hemifrån. När jag plockade in de nya bokhögarna i alfabetisk ordning, så började de de prata med varandra. Roliga samtal. Jag funderar vad Liselott Willéns Islekar säger Robert Åsbackas Fallstudie, eller Virginia Woolfs Orlando?

Jag läste just ut Pia Ingströms nya bok Inte utan min mamma. Tyckte mycket om den. (Det supersnygga omslaget är gjort av Anders Carpelan) Läs den! Min egen mamma har varit här idag, hann tvätta, laga mat och skotta snö innan hon for på körövning. Säger som Pia: Inte utan min mamma (och pappa)!
Fast Pias bok handlar egentligen ganska lite om mamman... Böcker, Beckis, Istanbul och Karelen är underrubrikerna och hon väver ihop psykiatri, personlig historia, klass och litteratur på ett elegant och engagerat sätt. Det myllrar av karelska släktingar. Det jag gillar mest är hennes personliga ton och hennes kloka självinsikter. Boken har inte haft recensionsdag ännu, men den finns redan i bokhandeln, ugiven av Schildts förlag. Pia kommer också till Mariehamns litteraturdagar, där hon åtminstone uppträder på den litterära supén och i ett samtal om lycka som det är meningen att jag skall leda.

1 kommentar:

Isabella sa...

Jag håller på med den just nu. Gillar den. Gillar hur hon flätar samman mamma-litteratur-mentalsjukdom.