torsdag 4 mars 2010

Pandoras ask II

Fortsättning...

Största syster 17-år undrade senare på kvällen (när Lill-Skruttan sov): "Men mamma... jag fattar inte varför gudarna lade hoppet längs ner i Pandoras ask, vad hade det där att göra?!"

Hoppet i Pandoras ask?!? Jag var tvungen att gå till källorna och söka, eftersom jag hade läst bok i soffan istället för att se på Bolibompa. Visst kom jag ihåg att därifrån (alltså från asken, inte från Bolibompa) spreds med vinden all världens sjukdomar och plågor, men det där med hoppet kom jag inte alls ihåg!

Det var alltså så att Zeus var härsken för att människorna inte var tillräckligt vördnadsfulla och därför skapades Pandora, en lerkvinna som guden Heifastos blåste liv i. Athena gjorde henne klok och vacker och Afrodite lärde henne tala med len mun. Pandora (med asken som Zeus fyllt) skickades sedan till Prometheus bror Epimetheus. Han hade blivit varnad, men var förstås förtjust i både kvinna och ask och gläntade på locket (med förklaringen till all världens lidande som följd) MEN han var snabb i vändningarna och fick i sista stund på locket igen så att hoppet som låg längst ner blev kvar inne i asken.

Jag upphör inte att fascineras av de gamla myterna och gudasagorna och deras genomslagskraft...

Idag var jag till läkare och fick två (!!!) månaders sjukskrivning på grund av mina blodvärden och den allmänna livssituationen. Vad jag gör med det intyget vet jag ännu inte. Kanske jag tittar lite på det när jag känner mig hängig =)
Längst ner i Pandoras ask ligger ju ännu hoppet kvar. Tack snälla.

1 kommentar:

Maria Grundvall sa...

Va, jag trodde det var Pandora som öppnade asken. Det vet ju alla att kvinnor är överdrivet nyfikna & roten till allt ont. Vad övrigt är så vill jag gärna skicka dig en må bättre-kram från Munksnäs. Sett från den ljusa sidan har du åtminstone inte en gubbe som borrar loss betong från din balkong varje vardag kl. 7.30-17.00.