måndag 29 mars 2010

Tillbaka till vardagen

Hemma igen. Lite mindre snö på gården. Vintergäcken blommar vid söderväggen. Har intervjuat Ålands mest filosofiska och kreativa elektriker Sture "Tok-Sture" Ahlström idag för husboken. Oj, så inspirerande han var. "Tro inte alltid på fackmannen, lär honom något nytt."

De senaste nätterna har jag läst essäer om Agnes von Krusenstiernas författarskap. "Tänd eld!" heter boken från 2008, bland andra medverkar Rita Paqvalén och Merete Mazzarella. Jag fyndade den på bokrean. Bra med lite Agnes och litteraturvetenskap som motvikt till det ganska krassa husboksskrivande.

Håller på med det nästsista kapitlet som handlar om vinden och barnkammare. Har funderat mycket på varför de flesta idag tycker och tror att alla barn nödvändigt måste ha ett eget rum för att bli lyckliga. Mina ungar vill helst sova nära varandra eller oss vuxna. Datorer, böcker, leksaker släpas till kök och allrum. Jag kan aldrig glömma när äldsta dottern som fyra-åring frågade: "Mamma varför får stora sova två och två, medan såna som är små måste sova ensamma?!" Det kan man ju verkligen fråga sig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hm? Och Virgina Woolf frågade varför inte stora får ha eget rum, hon igen. Där ser man frågorna är många och lösningarna ... sporadiska. Isela

Katarina Gäddnäs sa...

Så sant, så sant din kloking där. Jag njuter väldigt av mitt egna rum, men ungarna har fritt tillträde där, utom eventuellt under panikartade arbetsdagar. Just nu sover en sjuk amazon här bredvid mig och jag sade att om hon inte vill höra mitt morgonfiolande så får hon pallra sig iväg till sitt eget rum.