fredag 28 september 2012

Känsliga män på bokmässan i Göteborg

Idag vaknade jag utvilad i ett soligt Göteborg. Dagens tema är känsliga män i finlandssvensk litteratur. Jag skall bland annat intervjua Robert Åsbacka, Kaj Korkea-aho och Peter Sandström. Alla tre har skrivit riktigt, riktigt bra böcker, där manlig vänskap, mobbning, faderslöshet, våld och ond bråd död är gemensamma nämnare.

Peter Sandströms novellsamling Till dej som saknas är en briljant novellsamling om relationer mellan fäder och söner, föräldrar och barn. Han har egentligen ända sedan debuten surrat kring temat den moderna mannen och de motstridiga krav som ställs på honom. Hur skall man klara av att både vara en ömsint närvarande fader och en het och hård älskare? Snäll och tuff på samma gång. Männen i hans noveller har nästan alltid problem med våldsimpulser. Det är rätt dystert och rätt otäckt, men angeläget och skickligt skrivet. Jag önskar innerligt att någon kändis kunde vifta med hans bok i nån svensk tevesoffa så han skulle få lite skjuts och bli mer upptäckt i Sverige.

Robert Åsbacka har (liksom Sandström och Korkea-aho) österbottnisk bakgrund, men bor i Sverige och har fått ett flertal litterära utmärkelser. I nästan alla hans tidigare romaner har det funnits ett sidospår med familjevåld och död hos grannarna. I hans nya roman Samlaren rullas historien upp. Vi är många som är förtjusta i hans litterära universum som man känner igen från bok till bok. Han är en mästare på att skriva om arbete. Inte "bara" som det man tjänar pengar på eller sysselsätter sig med, utan som meningsskapande. Det känns förminskande att kalla honom arbetarförfattare, men han är verkligen en av de bästa idag på att skriva om arbetarklass.

Kaj Korkea-ahos andra roman Gräset är mörkare på andra sidan är en rätt intrikat historia där det också förekommer död och våld. Manlig vänskap är ett starkt tema. Boken beskriver också med önskvärd tydlighet hur det är att vara homosexuell och komma från bibelbältet i Svenskfinland. Han har ett otroligt språk och en ovanlig drive i dialogen. En viktig bok. Läs den!

1 kommentar:

GH sa...

Ser att jag är besökare nr 33333. Så då passar jag på att önska Dig, Katarina, en god dag och fin bokmässtid. Det är ju också en form av "högmässa", eller hur?