fredag 28 november 2014

All kärlek är äkta kärlek!

Tal vid manifestation för samkönad äktenskapslag
28.11 2014 Mariehamn

I detta nu torde Finlands riksdag skrida till omröstning i den omdebatterade samkönade äktenskapslagen, resultatet av ett medborgarinitiativ.
Jag står här idag som vän och medmänniska för att uttrycka mitt stöd för medborgarinitiativet och visa att detta angår också mig, det angår alla. Det är en människorättsfråga.
Jag har sett många av mina homosexuella vänner lida genom åren. Par som varit tillsammans i 5, 11, 13, 40 år men vars kärlek inte räknats som riktigt på riktigt. Par vars barn har haft en betydligt sämre juridisk grundtrygghet än andra familjers.

Det är inget mindre än en skam, en skam att Finland ännu inte godtagit denna lag som redan finns i de andra nordiska länderna,  i Spanien, Frankrike, Portugal, Uruguay, Mexiko, Canada  m fl

All kärlek är äkta kärlek!
Igår såg jag ett teve-inslag från Ferguson i USA, en färgad kvinna, vars café hade skadats under kravallerna höll just på att öppna igen. ”Vi människor, vi har lärt oss att äta på samma restauranger, dricka ur samma fontäner, älska varandra. Det är bara myndigheterna som är lite gammalmodiga, de måste lära sig.” Hon var full av hopp och framtidstro.
Jag tänker att det är samma sak med den här frågan, vi har inte hunnit lika långt, men det kommer aldrig mer att gå att backa tillbaka i historien. Förtryck och förföljelser på grund av etnicitet, kön, sexualitet handlar till syvende och sist om rädsla och fördomar.
Den dag ditt barn, ditt syskon, din förälder kommer ut ur skåpet, den dag du lär känna en ny trevlig arbetskamrat eller granne som är homosexuell så börjar processen att sakta vittra ner dina fördomar. Det tar olika lång tid, men när främlingen, den annorlunda får ett ansikte, en röst, en berättelse är det svårt att hata och diskriminera.

All kärlek är äkta kärlek!
Oberoende av hur det går i röstningen idag, så kommer de goda krafterna att vinna till sist för vi ger oss inte, aldrig, och till slut är vi tillräckligt många.
Det kommer att komma en dag i framtiden då man ser tillbaka på 1800-talet och 1900-talets syn på HBTQ-människor som rena stolligheterna. Som vi ser på dem som försvarade slaveriet av svarta.
Men liksom i alla människorättsfrågor tar det tid och krafter och HBTQ-rörelsen behöver idag hjälp av alla ANDRA som inte räknar sig till minoriteten. Mina vänner kommer inte att kidnappa andras barn, de kommer inte tvinga andra att bli homosexuella. De vill bara få samma lagstadgade trygghet för sig och sina familjer, så de får fortsätta att leva som vanligt, vara med och bygga upp vårt samhälle.


All kärlek är äkta kärlek!

Och vi vann! 105-92

Inga kommentarer: