måndag 24 oktober 2016

Helsingfors bokmässa, mitt program


Helsingin Kirjamessut 27. - 30.10.2016                           Katarina Gäddnäs 2016

 

Tors
11.00
(ES)
En gruvligt spännande spökhistoria
I boken Aksakovs grav skickas 12-åriga tvillingarna Reg och Zack till gammelfaster som bor i ett iskallt stenhus. Trots allt det skrämmande de råkar ut för vill de ta reda på sanningen, vilket leder till ett mörker de aldrig hade kunnat föreställa sig. Carina Wolff-Brandt och Gudrun Wessnert i samtal.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs   Arr: Förlaget Vingpennan
12.30
(Totti)
Samtal om sorg
En hamster saknar sin gammelmormor och ett barn drömmer sig bort från sin familj för att se om de dör av sorg. Svåra saker som sorg och saknad hör till livet. Även små barn är förtjänta av böcker som rör om i de innersta känslorna. Två barnboksskapare och en läsambassadör diskuterar. Anna Härmälä, Maja Hurme och Katarina von Numers-Ekman i samtal.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs Arr: Schildts & Söderströms
14-15
(ES)
En vild och egensinnig bokskatt
Hos oss blomstrar barnboken i ord och bild. Vårt lilla kulturområde tycks inspirera till egensinniga, vilda och absurda verk. Vi har bjudit in några av de mest aktuella författarna och illustratörerna för att berätta om sina inspirationskällor och litteraturen som en oersättlig byggsten när barn lär sig ett modersmål och formar en världsbild. Lena Frölander-Ulf, Annika Sandelin, Minna Lindeberg, Henrika Andersson, Anna Gullichsen
Intervjuare: Katarina Gäddnäs  Arr: Förlaget, Schildts & Söderströms
15.30
(Totti)
Sommarön    
Sommarlovsfirarna på firmans ö drabbas av ett oväder och smarttelefonerna slutar fungera. Nervositeten sprider sig, alla skulle helst lämna ön så snabbt som möjligt och döden står på lur. Radioprofilen Eva Frantz deckardebuterar.                        
Intervjuare: Katarina Gäddnäs Arr: Schildts & Söderströms
16
(Totti)
Nåd för nya världar
Om världen går under planterar Martin Luther äppelträd. I höst inleds reformationens 500-årsjubileum. Hur smakar den lutherska ”nåden” i dag? Är den en bristvara som vår själ behöver? Karin Löfgren och Johan Westerlund samtalar om behovet av Martin Luther.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs Arr. Fontana Media, Themis
 

 

Fre
10.30
(ES
Vad vill skolbarnen läsa?
Vad vill dagens barn läsa? Hur når vi ut med berättelser till dem? Och vem ska göra det – biblioteken, föräldrarna eller skolan? Barnboksförfattarna Annika Sandelin, Minna Lindeberg, Tove Appelgren och Jenny Lucander har några av svaren.
Intervjuare : Katarina Gäddnäs  Arr: Förlaget
12
(ES)
Människor på resa, på flykt
Den moderna människan rör sig mellan kontinenter och städer, men hur påverkar det hennes relationer? Hannele Mikaela Taivassalo, Sara Razai och Hannu Raittila skriver om att söka och hitta sig själv, genom att färdas.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs  Arr: Förlaget
16.30-17.30
(Totti)
Pulsen på poesin
Hur mår vår poesi idag? Vad handlar den om, vem läser den och varför är den så nödvändig? Poeterna Ralf Andtbacka, Catharina Gripenberg, Peter Mickwitz och Heidi von Wright diskuterar sig fram till en lägesbeskrivning och bjuder på poesikarusell.         
Moderator: Katarina Gäddnäs
Arr: Förlaget Schildts & Söderströms                                                 
 

                            

 

11.00
(ES)
Varifrån kommer orden?
Möt Karin Erlandsson och Johanna Boholm i samtal om olika sätt att inspireras på, olika källor att ösa ur och om lusten och förbannelsen med att skriva.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs Arr: Schildts & Söderströms
12
(ES)
Mannen på drift                            
När din fru gör karriär och bara kommer hem för att lämna sin tvätt. När dina tonåriga barn blivit främlingar. När ekonomin stramas åt och världen av kunskap du trott på krackelerar. NR nominerade Peter Sandström laborerar med mannens sociala roller.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs Arr: Schildts & Söderströms
13.30
(ES)
Rotlöshet och rörelse
Att leva i nuet – hur gör man det? Hannele Mikaela Taivassalo och Sara Razai skriver om att söka sin plats i världen, om att vara en främling var man än är, om brutala uppbrott och livsval men också om att känna sig hemma, var man än befinner sig.
Moderator: Katarina Gäddnäs  Arr: Förlaget
14.30
(Totti)
Fiktion är sanning…?                    
Varför ligger fiktionen närmare sanningen än journalistiken? Författaren och journalisten Henrietta Clayhills och journalisten och pjäsförfattaren Jeanette Björkqvist i samtal om fiktionens möjligheter.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs  Arr: Vilda förlag
15.30
(Totti)
Söndagsskola för vuxna               
Hur ser det ut när en frän och frejdig teolog sätter vuxna på söndagsskolbänken? Tja, ingen katederundervisning utlovas åtminstone. Däremot bjuder Patrik Hagman på grunderna i kristen tro, i ett ömsesidigt samtal för de mogna och nyfikna.                           
Intervjuare: Katarina Gäddnäs Arr: Fontana Media
16.30
(Totti)
Rid söderut med vinden
Nalle Valtialas nya bok är en minnesteckning längs USA:s vackraste väg. Det är gyllene ungdomsår beskrivna via en 800 kilometer lång cykelfärd, från San Francisco till Los Angeles. Boken belyser tidsandan – från Beatlesfebern till mordet på president Kennedy.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs  Arr. Litorale

 

10.30
Ordet som bär
litterär gudstjänst med Katarina Gäddnäs och Stefan Myrskog.
Arr:
Ev.Luth. kyrkan i Finland
11.30
(Totti)
I äldre poeters sällskap                
Författarna Katarina Gäddnäs och Mårten Westö lus(t)läser Lars Huldéns, Gösta Ågrens och Tomas Mikael Bäcks senaste diktsamlingar tillsammans med litteraturkritikern Ann-Christine Snickars och litt.vet. studerande Lotta Westerlund.
Arr: Schildts & Söderströms       
12
(Totti)
Helena Westermarck - intellektets idoga arbetare
Arne Pedersens biografi över Helena Westermarck (1857-1938) skapar en mångsidig bild av målaren, författaren, kvinnosakspionjären och politikern, tidskriftsredaktören, journalisten, litteratur- och konstkritikern, historikern och föreningsmänniskan.
Intervjuare: Katarina Gäddnäs  Arr: SFV
13
(Totti)
Vågbrytarna, roman av Ann-Helen Attianese
En familj. Ett svek, ett brott. Skam. Ett beroende. Av flaskan, av mörkret som lindrar.
Man måste upprätthålla fasaden, överleva. Man måste vara stark, mycket stark, för att inte krossas när verkligheten väller in.
Man måste vara vågbrytare
Intervjuare: Katarina Gäddnäs  Arr: Marginal
14.30
(Totti)
Ett ”PS” för vår tid - det nya tillägget till psalmboken
I advent är det officiell premiär för 147 nya psalmer på svenska. Psalmboken är en viktig sång- och lyriksamling, med kopplingar till liv och död. Vad har psalmen för tilltal och funktion på 2000-talet? Karin Erlandsson, Johanna Almark-Mannila
Intervjuare: Katarina Gäddnäs  Arr. Fontana Media


 

Inga kommentarer: