lördag 1 augusti 2015

Mångfalden vinner över enfalden

Tal på manifestationen: Vi har en dröm


Gott folk, härom sistens fick en sannfinländsk riksdagsledamot ett infall och skrev en statusuppfatering på sociala medier om att han så länge han lever kommer att kämpa mot den mardröm som han anser att mångkultur är. Tänk om han vetat vad han drog igång med då?!
Först ville jag bara avfärda honom som en jålvant, men han fick stöd och jag tänkte att jag måste försöka sätta in mig i hur han tänker. Vilken sorts mångkultur är det som är så hemsk?

Han är själv gift med en människa från bosninen, så det kan väl knappats vara fråga om människor från andra länder som är det hemska. (Länge leve kärleken förresten! Den har räddat många hårda och förfrusna hjärtan!) Men om det nu inte är människorna som är det farliga så borde han alltså syfta på andra kulturer.

Det är den Finländska Kulturen som skall hållas ren från inflytelser utifrån. Och nu blir det krångligare, för VAR skall gränsen dras?! Hamburgare, fallafel, sushi, pizza, fransk löksoppa och tapas, de borde ju genast förbjudas, liksom jeans, sneakers och heavy metal. Finsk tango! Det är äkta finsk kultur, eller?! Hur var det nu med tangon...

Eller finns det nåt årtal längre bak i historien där gränsen skall dras, kanske när Karl den tolfte kom hem från Turkiet med kaffe och kåldolmar? Eller vid det första kristna korståget? Kristendomen är ju inte finländsk, det är en kulturpåverkan utifrån?!

Är det kantele, rovor, saltströmming, vadmal och sältossor som skall vara normen?!Jag raljerar därför att tanken faller på sin egen orimlighet! Mångfalden måste segra över enfalden!
Det finns inget som en, "ren", monokultur, ett land, ett språk, en kultur. Människan är en gränsöverskridare till sitt nyfikna väsen. Kulturer har i alla tider krockat, mötts, nötts, blötts och blandats. Och vi vet alla att det är i kulturmötena som det nya och sensationella uppstår, i kultur, forskning och samhällsutveckling.

Hela vår västerländska demokrati skapades ur en sån kulturkrock för dryga tvåtusen år sedan, när den hellenistiska världsbilden fusionerades med den hebreiska. Mångkultur är inte bara oundvikligt i vår värld. Det är någonting nödvändigt och bra som alla vinner på!
Idag är 10.000 ålänningar, dryga 30% av vår befolkning födda utanför Åland. Ifjol flyttade 940 personer till Åland och vi behöver ännu fler.

Vi står här för att vi har en dröm. Vi har en dröm om och en kamp för ett Åland och ett Finland som är öppet för alla, en plats där ingen utesluts, där alla kulturer får finnas, blandas, föröka sig och blomma som den vildaste sommaräng.

Vi står inte här för att det är val i höst, eller för att det är så mysigt att demonstera. Jag står här, vi står här, för att det är vår plikt. Det är vår plikt att hårt och bestämt trycka ner rasismens fula tryne var än det visar sig. Det är vår plikt att försvara de mänskliga rättigheterna. Vi har vaknat till nynazismens muller och stöveltramp i världen. Om och om igen måste, MÅSTE människor stå upp och ta fighten. Jag tänker INTE vara en av dem som såg det komma, men inget sade eller gjorde.

Mycket idag liknar 30-talet i Europa. Ekonomisk oro, ökad arbetslöshet, sökande efter syndabockar. När människor är rädda och oroliga ökar främligsfientligheten. Minns att nazisterna valdes in genom demokratiska val, deras ideologi göddes av människors rädsla. Judar, romer, sexuella minoriteter skulle rensas ur. Ännu idag behandlas judar, romer, sexuella minoriteter illa, men jag tänker att framförallt muslimer har blivit vår tids syndabockar.

När jag växte upp var nynazister löjliga foliehattar, inget att ta på allvar. Jag var naiv, för nu står trollen i fartun och stampar också här på Åland! Det som behövs är att tillräckligt många människor gemensamt reser sig och stoppar deras framfart. Gemensamt reser sig och hävdar mänskliga rättigheter. Mångfalden måste segra över enfalden!

Inget hat-uttalande är harmlöst och steget mellan hat och handling är mycket kortare än vi tror. Därför får inget hat-uttalande stå oemotsagt. Vi måste våga ta diskussionerna hemma vid köksbordet, på jobbet, i skolan, på gymmet. Det är livsviktigt att vi också vågar ta de svåra diskusionerna om vad flyktingmottagning får kosta, om vad som är bättre eller sämre integrationspolitik, men vi måste ta vårt ansvar, det finns inga ursäkter för att stänga alla gränser och överge människor i nöd.

Vi står här idag för att vi har en dröm, vi har en kamp att föra, vi har en plikt att uppfylla. Vi säger nej till rasism och främlingsfientlighet. Vi säger ja till öppenhet och humanism! Mångfalden måste segra över enfalden!

Katarina Gäddnäs

Inga kommentarer: